Slaap is essentieel om je accu op te laden. Door een goede nachtrust en voldoende slaap voel je je lekker en fit. Kun je als het ware de hele wereld aan. Maar goed slapen is niet vanzelfsprekend. Om te beginnen heb je in elk geval een goede matras nodig.
En wat ‘goed’ is, is voor iedereen anders. Iemand die zwaar is heeft een andere matras nodig dan iemand die klein en tenger is. Iemand die meestal op zijn rug slaapt, slaapt beter op een ander soort matras dan iemand die vooral op een zij slaapt. Bovendien, zegt Anke, gaat het niet alleen om de matras. Het gaat ook om een goede bedbodem, kussen en dekbed.
Bij de koop van een matras zijn een paar zaken belangrijk: lichaamsgewicht, favoriete slaaphouding, lichaamsbouw, heb je het snel warm of koud? Transpireer je snel of ben je allergisch? Welke soort matras heeft men op dit moment? Hou je van een stevig of van een zachtere matras? Ook is belangrijk of iemand lichamelijke klachten heeft: reuma, nek- of schouderproblemen of rugklachten. Anke adviseert in zo’n geval een ander soort matras dan aan mannen en vrouwen die geen klachten hebben. Mensen die bijvoorbeeld niet goed kunnen slapen omdat ze last hebben van schouders of rug, zouden volgens Anke altijd moeten kijken naar een matras dat maximale ondersteuning geeft en zich rond het lichaam vormt. ,,Een Tempurmatras of in elk geval een traagschuimmatras is drukverlagend en voel je overal aansluiten. Dan gaat het er verder om of je het prettig vindt om op een zacht of stevig matras te liggen. Dat is persoonlijk. Buikslapers vinden een steviger versie meestal lekkerder.”
Tempur is een elastisch, temperatuurgevoelig materiaal, dat zich helemaal rond het lichaam vormt, zonder tegendruk te geven, zoals bij gewoon schuim. Na drie maanden ligt het pas echt soepel. Tempur geeft 15 jaar garantie op een matras. Normaal gesproken gaat een matras acht tot twaalf jaar mee, mits die goed verzorgd is.
Misverstanden
Over een bedbodem en dan met name de verstelbare bodems, heersen veel misverstanden, merkt Anke. ,,Die zijn er niet alleen om lekker te kunnen lezen of tv te kijken in bed. Het belangrijkste deel is het voeteneinde. Als je het voeteneinde namelijk een klein beetje omhoog zet, kantelt je bekken en lig je dus beter ondersteund in de je rug. Na een lange, drukke dag ligt dat heel ontspannen.”
Bodems zijn er in vier soorten. De schotelbodem, waarvan de schoteltjes alle richtingen op meebewegen met je lijf; de lattenbodem, de spiraal en de boxspring. ,,In die laatste zitten veren. Wie een boxspring bodem heeft, met daarop een pocketveringmatras én een top met echte veren erin, bezit de Mercedes onder de bedden, zegt Anke lachend. ,,Bovendien kun je een boxspringbed bekleden naar je eigen smaak. Er zijn wel honderd combinaties mogelijk van verschillende stoffen en kleuren voor de onderkant en het hoofdbord en voetenbord. In plaats van een voetenbord kan ook gekozen worden voor een (gestoffeerde) voetbeugel.
Een spiraal kan zowel vast als verstelbaar zijn. De meeste spiralen hebben geen zones dat betekent dat je hierop een matras met zones moet leggen. Een lattenbodem moet niet teveel ruimte tussen de latjes hebben als je er een pocketveringmatras op wil leggen. Liggen de latten te ver uit elkaar, dan kunnen de veren er tussen schieten.”
Schotelbodem Lattenbodem Spiraalbodem Boxsprings
Proefslapen
Volgens Anke is het niet gemakkelijk om een nieuwe matras of nieuw bed te kiezen. Wie weliswaar goed uitgerust een middag gaat ‘proefslapen’, kan toch soms na een aantal matrassen niet goed meer de verschillen voelen. ,,Als de keuze in de winkel niet gemaakt kan worden dan brengen wij de matras aan huis , zegt de beddenspecialiste. ,,Wij nemen vooraf veel tijd voor advies en geven de matras mee om er een aantal dagen op te slapen. Om uit te proberen. We geven ook 90 dagen garantie. Na drie maanden ben je namelijk pas echt gewend op een nieuwe matras met eventueel een nieuwe bodem. Merk je na die periode dat het matras écht niet lekker ligt, nemen we het terug en zoeken we iets anders. Van deze garantie wordt weinig gebruik gemaakt. Ons advies is dus vrijwel altijd goed.”
Ervaart u slaapproblemen of bent u benieuwd naar een persoonlijk slaapadvies? Neem dan nu contact met ons op, en wij helpen u graag verder met het realiseren van een perfecte nachtrust!